Förvisso lyser solen in frĂ„n Burgsviken och trĂ€ffar rakt pĂ„ den vackra, men öde byggnaden vid strandkanten. ĂndĂ„ Ă€r det isande kyligt nĂ€r GT trĂ€ffar krögaren Danyel Couet för att ta bilder och prata om framtiden för klassiska Guldkaggen.
Han fryser dÀr han stÀller sig och blickar mot byggnaden, övergiven och igenbommad sedan de förra Àgarna tvingades lÀmna och flytta sin verksamhet till Ljugarn.
Danyel Couet, 48 Är gammal, ska inte bara vÀcka liv i Guldkaggen. Han ser en lÄngsiktig utveckling av fastigheten och han ser sin egen framtid hÀr i Burgsvik. HÀr vill han bo, verka och bli gammal.
â Jag blir inte förskrĂ€ckt nĂ€r jag tittar pĂ„ byggnaden, men jag har respekt för att mycket mĂ„ste göras. I startskedet kommer jag att driva Guldkaggen som en renodlad sommarkrog, i alla fall i Ă„r och troligen Ă€ven nĂ€sta Ă„r, men sedan vill jag utvecka. Det finns inga begrĂ€nsningar för vad man kan göra med det hĂ€r stĂ€llet, sĂ€ger han.
à ret Àr 1969. Den ensamstÄende trebarnsmamman Barbro Eriksson kommer till Gotland frÄn Stockholm i hopp om att hitta nÄgonstans att bo. Efter mÄnga turer fram och tillbaka faller hon pladask nÀr hon fÄr se det gamla hamnmagasinet i Burgsvik. Den dÄvarande Àgaren, Victor Hansén, var dock ljummet instÀlld till att göra affÀrer med en okÀnd kvinna frÄn fastlandet, men efter lÄnga och hÄrda förhandlingar gav han till slut med sig och Barbro fick köpa fastigheten för 37 000 kronor.
Daniel Couet började snegla pÄ Guldkaggen redan för fem Är sedan. Han sÄg potential och möjligheter, men situationen i livet med satsning pÄ nya krogar i Stockholm gjorde att tiden inte var inne för Burgsvik. Inte heller ett par Är senare nÀr han Äter uppvaktades av fastighetsÀgaren Alm SmÄa Bostad.
AffÀren Àr inte helt i lÄs Àn, men planen Àr att Danyel Couet tillsammans med Alm SmÄa kommer utveckla platsen och projektet som delÀgare.
Det gör att han med hela sitt hjÀrta kan gÄ in i projektet och bygga nÄgot varaktigt.
â Ingen har lagt ner nĂ„gon kĂ€rlek hĂ€r pĂ„ vĂ€ldigt lĂ€nge, men det blir sĂ„ nĂ€r man bara fĂ„r hyra, sĂ€ger han.
Tanken frÄn början var verkligen inte att Barbro Eriksson skulle starta restaurang, fik eller ens en liten kiosk. Hon ville bara bo i den otroligt vackra byggnaden. Barbro stod ofta i sin lÀgenhet pÄ tredje vÄningen, dÀr hon frÄn 1980 och framÄt hade sin bostad, och var alldeles hÀnförd över att fÄ leva sÄ vackert med havet pÄ tre sidor. NÀr hon flyttade in tÀltade hon och familjen inomhus den första tiden eftersom det saknades innervÀggar, och knappt fanns det golv heller. Enda sÀttet att fÄ upp lite vÀrme omkring sig att var att resa ett tÀlt. Maten lagades pÄ spritkök.
Förra sommaren, Är 2020, drev Danyel Couet krogen pÄ GrÄ GÄsen. Trots pandemin gick det vÀldigt bra.
â Stockholm var helt dött sĂ„ jag stĂ€ngde min krog Allegrine och drog till Burgsvik med all personal. Jag hade inget val med tanke pĂ„ lĂ€get, men det blev en vĂ€ldigt hĂ€rlig sommar som gav blodad tand. Jag upptĂ€ckte att det gĂ„r verkligen att göra nĂ„got hĂ€r. Mycket folk kommer hit, fler och fler öppnar verksamhet. Burgsvik Ă€r en destination för mĂ„nga, sĂ€ger Danyel Couet.
Tanken Àr att Guldkaggen ska öppna veckan innan midsommar.
â Det Ă€r det vi jobbar mot, hĂ„rt. Det blir sĂ€kert nĂ„gra provkvĂ€llar ocksĂ„, en eller tvĂ„ helger innan, allt mĂ„ste ju Ă€ndĂ„ vara klart. Men vi slĂ„r upp portarna pĂ„ riktigt veckan innan midsommar. DĂ„ rĂ€knar vi med att fĂ„ en lugn första vecka innan det drar i gĂ„ng pĂ„ riktigt, sĂ€ger Danyel Couet.
Guldkaggen ska sedan hÄlla öppet augusti ut. Minst.
â Beroende lite pĂ„ hur sĂ€songen blir sĂ„ kan det bli aktuellt att ha öppet Ă€ven in i september. Kanske inte varje dag, men i alla fall under helgerna. I och med pandemin Ă€r det mĂ„nga som bor kvar hĂ€r nere lĂ€ngre, som hellre jobbar hemifrĂ„n hĂ€r Ă€n exempelvis i Stockholm. Det gör att underlaget blir större, sĂ€ger han.
SjÀlv erkÀnner Danyel Couet att han saknar Stockholm allt mindre.
â NĂ€r jag Ă„kte tillbaka efter förra sommaren var det nĂ€stan chockartat. Ska jag vara hĂ€r? Fy fan vad folk Ă€r aggressiva och ingen sĂ€ger hej. Och i mitt reklamflöde pĂ„ Facebook och Instagram fick jag bara upp saker frĂ„n Gotland. NĂ€, plötsligt kĂ€ndes det att det Ă€r pĂ„ Gotland jag hör hemma.
Sakta men sÀkert började Barbro Eriksson renovera. Inte pÄ egen hand sÄklart, men det sÀgs att hon sjÀlv slÀpade skottkÀrror med sten, bruk och plankor. Till sin hjÀlp, förutom sina barn, hade hon "nÄgra gubbar frÄn Sudret". Under tiden som arbetet pÄgick började den första turismen komma, via smÄbÄtshamnen i Burgsvik.
KÀnslan Àr enormt viktig för Danyel Couet. Han vill att Guldkaggen ska bli en mötesplats för alla. Det finns de som befarar att det Àr en lyxkrog med höga priser pÄ mat och dryck som kommer att öppna. Det avfÀrdas omedelbart.
â Vi ska ha en bred meny med humana priser. UtgĂ„ngspunkten blir det franska köket, eftersom det Ă€r dĂ€r jag har min bakgrund, men vi kommer Ă€ven att satsa pĂ„ exempelvis pizzor bakade pĂ„ surdeg. Ett stort utomhuskök ska byggas dĂ€r all mat tillagas pĂ„ eld och det kan bli aktuellt med grillning av lamm. DĂ€r kan man mycket vĂ€l hitta mig, sĂ€ger Danyel Couet.
Han ska vara dÀr gÀsterna Àr. Det Àr dÀr han trivs bÀst.
â Jag Ă€r aldrig i köket. Visst, jag Ă€r kock och kan gĂ„ in i köket och visa, men jag kommer alltid att vara ute bland gĂ€sterna. Det Ă€r det som Ă€r roligt, att möta dom, sĂ€ger han.
Musik lÀr det ocksÄ bli i sommar. Inga storband, men ÀndÄ.
â Jag hĂ„ller pĂ„ att boka upp band som kan stĂ„ för stĂ€mningsmusik och som kommer att spela regelbundet. KĂ€nslan pĂ„ Guldkaggen ska vara spontan, att det plötsligt bara hĂ€nder saker.
Danyel Couet betonar vikten av att behÄlla sjÀlen i huset.
â Den fĂ„r aldrig byggas bort. Att göra om det hĂ€r och mĂ„la det bara i vitt, dĂ„ har du tappat hela sjĂ€len. Det ska inte vara sĂ„ exakt. Det finns inget paket med designmöbler som kan köpas in utan allt ska vara lite olika. Jag vill att det ska vara enkelt och mysigt, att man ska kĂ€nna sig hemma. KĂ€nslan ska vara att Guldkaggen kommer att leva 400 Ă„r till.
Eftersom byggnaden i dag bara Àr ett tomt ska krÀvs det mycket jobb pÄ kort tid.
â Vi har inte mycket tid pĂ„ oss, men jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att vi fĂ„r ihop allting. Jag rĂ€knar med att det tar tre veckor att fixa allt. Mycket Ă€r stĂ€dning och mĂ„lning, sedan in med kök och möbler. VĂ„rt huvudkök ska byggas utomhus under tak. GĂ€sterna ska kunna kĂ€nna dofterna och se kockarna jobba. Alla Ă€lskar det, se pizzaugnen som stĂ„r och brinner, sĂ€ger Danyel Couet.
BÄtturisterna gick fram till Guldkaggen och frÄgade om det möjligen fanns kaffe, vÄfflor eller glass. En del undrade ocksÄ om Barbro hade en tvÀttmaskin att lÄna ut. Och en bastu. Det var sÄ det började under 70-talets första hÀlft. Barbro tÀnkte, att nÀr hon ÀndÄ var dÀr, sÄ kunde hon ju lika gÀrna servera kaffe och grÀdda vÄfflor. Barnen sÄlde glass i "det lilla röda skjulet". I början pÄ 80-talet blev det en riktig krog med mat lagad frÄn grunden. Flera gÄnger blev Guldkaggen omnÀmnd i guiden "VÀgarnas bÀsta mat". PÄ somrarna var det sÄ gott som alltid fullsatt, bÄde ute och inne. à r 2006 sÄldes fastigheten och Guldkaggen somnade in.
Pandemin har satt restaurangbranschen pÄ prov. Danyel Couet kÀnner sig ÀndÄ varken stressad eller pressad.
â Jag jobbar bĂ€st under press, dĂ„ mĂ„ste jag hitta pĂ„ nya saker. Men det Ă€r det som Ă€r kul, testar man mycket sĂ„ fastnar man till slut för saker man vill göra. Det hĂ€r Ă€r en sĂ„dan grej. Det hĂ€r blir mitt, en plats jag kan komma till. HĂ€r kan jag gĂ„ runt och fundera, rita och planera lĂ„ngt in i framtiden.
I sommar rÀknar han med att det krÀvs en personal pÄ drygt 30 personer.
â Jag ska inte slĂ„ pĂ„ stora trumman, men sĂ„ lĂ€nge restriktionerna slĂ€pper tror jag pĂ„ mĂ„nga gĂ€ster. Vi som jobbar Ă€r ett tajt team och kan snabbt utöka om det behövs. Det finns gott om plats ute, Ă€ven pĂ„ baksidan, sĂ€ger Danyel Couet.