Krogen reste sig på nio och blev en ny matdestination

Hamra Krog var nere för räkning och familjen Ringbom var nära att sälja livsverket. Här är berättelsen om krogen som kom tillbaka som fågeln Fenix.

Hamra

Hamra

Foto: Mathilda Lavergren

Hamra2021-06-20 09:00

Sedan starten har det under perioder varit olika familjemedlemmar eller arrendatorer som drivit krogen. Planen var egentligen att Hamra Krog skulle säljas och lämna familjen Ringbom. 

Men när systern Josefine skulle sluta med krogen ringde hon sin bror Jakob som två månader tidigare träffat Nina Bagiu och frågade: "Jakob, du har ju träffat en kock nu. Ska ni inte ta över Hamra Krog tillsammans?".

– Vi hade inte varit tillsammans så länge när jag ställde frågan till Nina. Det var lite speciellt att ringa det samtalet efter så kort tid, säger Jakob.

– Jag träffade Jakob via gemensamma vänner och lärde först känna hans syster Josefine. Det var först när jag var på Gotland som vi träffades, berättar Nina. 

Jakob flikar in: 

– När Josefine för första gången hade träffat Nina kom hon hem och sa att hon träffat min framtida fru. Sedan tog det ett år innan vi för första gången träffades.

Resten är som man säger – historia. Paret Jakob Ringbom, 46 år, och Nina Bagiu, 32 år, går in på sin nionde säsong som ägare av Hamra Krog. Tillsammans har de nu barnen Milou, fem år, och nytillskottet Anaïs. 

– Det är både en frihet och nu lite svårt att få ihop det med barn. Det är en helt annan grej än tidigare att jobba sena kvällar under sommaren och ha barn. På vintern gör vi lite vad vi vill och då är det åt andra hållet. Vi tycker fortfarande att det här är kul och det är därför som vi fortsätter, säger Nina Bagiu. 

När de tog över krogen var det, enligt Jakob, inte en matdestination som man beskrev som en av de gotländska restaurangpärlorna. 

– Det var en krog med ett dåligt rykte. Man sa att man kunde gå dit för att dricka bärs, men inte för att äta mat. Eller som min pappa sa "Ett ställe med bra musik och dålig mat". Men efter första sommaren, då kände vi att det här ändå kunde bli något, säger Jakob Ringbom. 

Tidigt bestämde de sig för att krogen behövde en tydlig riktning och koncept för att man skulle kunna nå framgång. De bestämde sig för att specialisera sig på det franska köket och franska viner. Det skulle kännas som att komma till en restaurang i Frankrike.

– Det var helt Jakobs idé. Han är Frankofilen. Han har hand om inredningen, dryckerna, stämningen och marknadsföringen. Jag tar hand om köket, bokföringen och personalen, säger Nina Bagiu.

– Vi är väldigt mycket för detaljer och man skulle nästan vilja gå runt på krogen och berätta om alla olika detaljer. Det är många smågrejer som vi köpt och samlat på oss under våra resor till Frankrike. 

De säger att stammisarna är krogens hjärta – kanske lite som vad Eiffeltornet är för Paris. Det är under intervjun tydligt att gästerna även fattat tycke för paret som nu driver krogen. 

– Vi har fått presenter av våra stammisar när barnen kommit, sådant ska de ju inte behöva göra när de betalar för att äta hos oss. Men det är väldigt fint, det var även deras idé att vi skulle börja med en fredagskasse. Det har blivit en succé, säger Nina Bagiu. 

Till sommaren kommer det att finnas en ny uteplats på framsidan av krogen och det blir även en glasskiosk i en gammal Citroën på bakgården. 

– Vi har lovat varandra att vi ska köra så länge som vi är sugna. Det finns någon oskriven regel i att det hela tiden måste bli bättre, avslutar Jakob.

Ojet Ringbom, Jakob Ringbom och Josefin Ringbom.
Ojet Ringbom, Jakob Ringbom och Josefin Ringbom.
Karta: Hamra krog