Så hjälper du till att hålla Gotland rent

I fjol hade Region Gotland stora problem med nedskräpning i Visby. Nu har man tagit initiativ till flera nyheter och hoppas på hjälp från såväl gotlänningar som besökare.

Visby 8 juli 2021 09:32

Regionen upplevde i fjol en ökad nedskräpning i Almedalen och på nästintill hela Strandpromenaden. Till årets sommarsäsong har regionen tagit initiativ till en ny papperskorg där man ska kunna kasta pizzakartonger. 

– I fjol såg vi en rejäl ökning av pizzakartonger och frigolitkartonger för hämtmat. Vädret har under de senaste åren varit gynnsamt och många vill sitta på Strandpromenaden och äta maten. Sedan körde allt fler människor med take away i fjol och det är även det en förklaring till att det skräpats ned mer, säger Christian Strängborn, parkenhetschef vid Region Gotland. 

Simon Hoffman, även han vid teknikförvaltningen, säger att de nya papperskorgarna och andra förändringar ska göra att det blir renare på gatorna. 

– I fjol såg vi verkligen en markant ökning av nedskräpning i Almedalen och Strandpromenaden. Nu har vi satt ut de här papperskorgarna på flera ställen och hoppas att människor även ska ta med sig det som man tar till den plats där man äter, säger Simon Hoffman.

En annan sak som ökat rejält under de senaste åren är munskydd. De syns allt som oftast ligga på gatorna runt om på hela Gotland. 

– Munskydd ramlar inte ner i papperskorgen och kanske samlas uppe. De har ett bra vindfång och kan lätta blåsa i väg. Då är det viktigt att man lägger ner dem i sopkorgen på ett bra sätt, säger Christian Strängborn. 

Konkreta tips för att hålla rent

- Om det är fullt i papperskorgen. Ta med det till en papperskorg där det inte är lika mycket skräp – annars kan det lätt blåsa i väg eller så kan fåglar göra det ännu mer skräpigt på platsen.

- Kasta inte hushållssopor i vanliga sopkorgar. Köp en betalsopsäck eller lämna på återvinningscentralerna. 

- Lägg inte skräpet utanför papperskorgarna. Då blir det skräpigt och stora högar. 


Läs mer!
Visby

TIPSEN: 14 saker du måste göra i och runt Visby

Visby

Fem år efter det omstridda naturreservatet: "Det är så jäkla fint."