Padelboomen har slagit till rejält på Gotland

Padelboomen har slagit till rejält på Gotland. Under det senaste året har ett stort antal banor byggts runt om på ön.

Gotland 16 juli 2021 09:12

Konceptet Gotland Padel League har fått gotlänningarna att vallfärda till hallarna för att spela padelmatcher. Det har flera entreprenörer och näringsidkare märkt av och nu har ett stort antal banor byggts runt om på ön.

I Visby finns det flera inomhusanläggningar som Gotland Padel Center, Form Padel och Padel Sports club som öppnar senare i sommar. 

Runt om Visby har även flera utomhusbanor byggts. Rackethallen har padelbanor, det finns banor i Gnisvärd och även på Tofta.

– Det är roligt att det är en sport som ändå gått att utföra under pandemin och det är nog en del av boomen. Sedan vill folk ha saker och ting att göra på sin fritid, det är väl en trend som växer sig väldigt starkt och då är padel en del av det, säger Staffan Calais, vid Gnisvärd Padel. 

I Gnisvärd kommer de även att satsa på Pickleball som är en blandning av bordtennis, tennis och badminton. 

– Det går lite långsammare och passar dem som tycker att padel är för snabbt. 

Johan Lindvall, Sudersand Resort, säger att det var naturligt för dem att satsa på att bygga padelbanor.

– Padel har ju blivit en otroligt populär sport och det känns naturligt att ha det hos oss på resorten. Det känns även som att padelhysterin börjar bli lite mindre, det är inte lika hetsigt som tidigare. Folk börjar bli lite mer sunda i att välja speltider, säger Johan Lindvall.

Varför tror du att padel blivit så populärt? 

– Det är en sport för alla och kanske lite enklare att få bra spel i padel än tennis. Föräldrar kan spela med sin barn och det är lätt att få igång ett spel. Det är säkert därför det blivit så populärt och attraherar folkmassan, säger Johan Lindvall. 

Bröderna Simon, Thomas och Peder Hägg har byggt padelbanor vid Ardre. Därmed finns det banor där och även vid Ljugarns tennisklubb.

– Båda mina bröder spelar padel och vi kände att det var något som vi ville satsa. Det blir ett bra komplement till golfbanan som vi även driver, säger Simon Hägg. 

Hur tycker du att intresset är? 

– Jag tycker det verkar bra och det ska bli intressant att se hur det utvecklas. 

Samtidigt finns det en oro för överetablering i och med att det byggs så många banor runt om på ön.

– Jag tror att det ganska snart finns en risk att det blir överetablerat, även om jag inte bekymras av det för tillfället. I och med att det kommer så många turister och sommargotlänningar behövs utomhusbanorna för att hjälpa inomhusbanorna. Vi som har utomhusbanor lever på bara några få månader, säger han. 

Per Wallstedt, fritidsstrateg vid Region Gotland, säger att det är positivt att padel blivit en sådan stor sport på ön.

– Det har bokstavligen exploderat på Gotland och det är en jättespännande yta att nå fler målgrupper. Marknaden har lyckats göra ytor för padel på ett alldeles lysande sätt, det ser vi som positivt. Det är väldigt viktigt för folkhälsan att man rör på sig, säger Per Wallstedt. 


Läs mer!
Visby

Melander om sina bilder: "De ska väcka tankar, känslor och engagemang"

Besöksmål

Missa inte att besöka Stora torget i Visby innerstad

Gotland

FLERA EVENEMANG: Det händer på Gotland i december

Visby

Josefine och Magnus ska göra Visby juligare än någonsin: "Totalsumman landar på miljoner"

Gotland

Se alla magiska vinterbilder från Gotland

Visa fler