Meat in Bread - inget vanligt kebabhak

Adelsgatan har fått en ny restaurang, Meat in bread, som ska stryka ordet hak efter kebak-. ”Vill inte racka ner på en vanlig kebab, men vi gör något annat”.

Visby 18 augusti 2021 07:35

De senaste 15 åren har såväl pizzan som hamburgaren genomgått en klassresa. Från snabbmat på väg hem från krogen eller träningen till trendigt lyxkäk. Det var förstås bara en tidsfråga innan kebaben fick ett liknande uppsving.

För nu har det hänt. Krögaren David Zeren driver sedan en tid kebabstället Holy Kebab i Jönköping. Nu har han expanderat med en enhet i Visby. Den har fått namnet Meat in bread och huserar i lokalerna som förut tillhörde pizzerian Celine på Adelsgatan i Visby.

– Vårt ställe i Jönköping är mer inriktad på snabbmat, det här blir vår första riktiga restaurang, förhoppningsvis den första av flera nya, säger David Zeren.

Under 2014-2020 var han med och byggde upp en liknande rörelse, hamburgerkedjan Bada Bing, som numera finns på tre adresser i Jönköping.

– När vi började hade burgaren ungefär samma status som kebaben har i dag. Nu har det blivit en boom för lite finare burgare, och samma med pizza. Tanken är att vi ska göra samma resa igen, fast med kebaben. Och alltså, jag vill inte racka ner på en vanlig kebab, men vi gör något helt annat, säger David Zeren, som sålde Bada Bing i fjol.

Kebaben serveras i bröd, på tallrik, i bowl och på italiensk surdegspizza. Det som skiljer Meat in Bread från standardhaken är bland annat den höga kötthalten, 96 procent, och såserna.

– Det finns ju regionala skillnader, med en sorts sås i Stockholm och en annan i Jönköping. Våra såser är unika för oss. De är mer inspirerade av det man får på tyska Döner-ställen, fast lite kryddigare och majonäsbaserad. I Tyskland utgår man ofta från yoghurt.

Men lyxetiketten vill David Zeren helst undvika.

– Det här ska vara en restaurang med hemkänsla, där alla kan känna sig välkomna, även om man kommer direkt från gymmet eller kontoret. Vi är casual killar, och det ska återspeglas i restaurangens atmosfär.

Jönköpingkrögaren fick upp ögonen för Gotland genom Tom Nilsson, som driver Pinchos-filialen vid Södertorg, ett stenkast från Meat in Breads lokaler på Adelsgatan. Nilsson är även involverad i kebabsatsningen.

– Det känns som om det händer mycket på Adelsgatan. Besökare har ett bra utbud och vi bra grannar. Förhoppningsvis leder det här till ännu mer rörelse längs gatan, säger David Zeren.


Läs mer!
Visby

De satsar på en ny eventlokal i Visby innerstad

Visby

Gutekällaren tillbaka 2022 – Ubbe Wallin nu ensam ägare

Visby

Så blir nya restaurangsatsningen på Adelsgatan

Visby

Restaurangveckan tillbaka på Gotland – 18 krogar deltar

Visby

En av Visbys populäraste krogar får stänga– "En blandning av sorg och uppgivenhet"

Visa fler