Startat korvrestaurang vid gamla sockerbruket i Roma

Petter Bendelin tog sitt stora korvintresse till Roma och startade Gotlands korvfabrik. Där tillverkar han hantverkskorv av råvaror från Gotland och utökar nu med en korvrestaurang.

Restaurang & catering 19 juni 2021 08:05

Petters stora intresse för korv och mat väcktes när han som liten umgicks med sin farmor.

– Hon köpte kött från gårdar och jag var med när de styckade och gjorde sylta och korv av allt kött, säger Petter.

När han blev äldre letade han länge efter något som kunde ta vara på det brinnande intresset. Efter att ha spenderat mycket tid i Ungern, där hans sambo har sina rötter, och efter att hans kompisar gett honom en jättestor korvstoppare i present, utvecklades korvintresset till en helt ny nivå.

– Jag började göra korv hemma och experimenterade väldigt mycket.

Han utbildade sig på Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk och sedan dess har han inte slutat experimentera. I gårdsbutiken i Roma har han i skrivande stund 14 köttkorvar och fem sorters växtprodukter, alla med egenkomponerade kryddblandningar och recept.

– ­Att göra korv är den perfekta kreativa utmaningen för mig. Det är något som ska stoppas i någonting och där kan man vara helt fri, därför är det är många grejer jag vill testa. 

Gårdsbutiken har blivit ett populärt stopp för många som har vägarna förbi Roma. Nytt för i sommar är även att det går att förlänga stoppet och få en tillagad korv.

– Nu jobbar min gamla kompis Olle Borgfeldt ihop med mig, och han är svinduktig på att laga mat. Så vi tänker att vi öppnar en liten restaurang här med en uteplats och grillar när det är fint väder, säger Petter. 

De gör flera olika tillbehör till korvarna, som fermenterad rödkål och fänkål som kommer kunna avnjutas tillsammans med korven.

– Det känns kul att kunna presentera det ihop. Jag älskar sådana ställen när man turistar och så hittar man ett hål i väggen, där äter man den godaste korven man har ätit i sitt liv, framför en gammal fabriksbyggnad, den grejen vill jag åt, säger Petter.

Köttet till köttkorvarna köper han från KRAV-märkta gårdar på ön. Och växtprodukterna tillverkas bland annat av gröna linser från bönder på södra Gotland.

– Vi jobbar bara med ekologiskt kött, ekologiska kryddor och försöker hålla oss till småskaliga och roliga producenter på ön, säger Petter Bendelin.